Άλλα… κόλπα στην αντιμετώπιση της Εκκολπωματίτιδας
Τον πλέον σύντομο, ασφαλή και ανώδυνο δρόμο προς μια φυσιολογική ζωή έρχεται να προσφέρει η λαπαροσκοπική χειρουργική στους χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από εκκολπωματίτιδα, μια από τις πλέον συχνές παθήσεις του παχέος εντέρου.
Απόρροια του τρόπου ζωής και των κακών διατροφικών συνηθειών που έχουν επικρατήσει στις δυτικές κοινωνίες, η εκκολπωματίτιδα του παχέος εντέρου έχει μπει στη ζωή ενός συνεχώς αυξανόμενου αριθμού ατόμων διαφόρων ηλικιών κι όχι μόνο άνω των 50 ετών, όπως ίσχυε τις προηγούμενες δεκαετίες.
Το πρόβλημα ξεκινά, όταν στο τοίχωμα του παχέος εντέρου δημιουργούνται τα λεγόμενα εκκολπώματα, δηλαδή μικρές σακοειδείς κοιλότητες που μοιάζουν με σακουλάκια ή μπαλονάκια. Όταν εντοπίζονται πολλά εκκολπώματα, τότε γίνεται λόγος για εκκολπωμάτωση του παχέος εντέρου.
Εκκολπωματίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων εκκολπωμάτων και της γύρω περιοχής.
Τα εκκολπώματα δημιουργούνται σε αδύναμα σημεία μέσα στο παχύ έντερο, ως συνέπεια της πίεσης που ασκείται από το πέρασμα των κοπράνων και τις συσπάσεις του εντέρου. Γι’ αυτό η εκκολπωματίτιδα συνδέεται άμεσα με τη χρόνια δυσκοιλιότητα.
Συμπτώματα
Τα εκκολπώματα αυτά καθαυτά δεν προκαλούν συμπτώματα. Ενίοτε, οι ασθενείς παραπονούνται για φουσκώματα, ήπιες κράμπες και δυσκοιλιότητα.
Στην περίπτωση οξείας εκκολπωματίτιδας, ο ασθενής εμφανίζει πόνο στο υπογάστριο ή στο αριστερό πλάγιο της κοιλίας, ρίγη, πυρετό και εμετούς, δυσουρικά ενοχλήματα, έντονη δυσκοιλιότητα, αιμορραγίες ή και άλλες επιπλοκές.
Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η εκκολπωματίτιδα μπορεί να προκαλέσει ρήξη εκκολπωμάτων και διάτρηση του εντέρου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αποστήματος γύρω από το έντερο ή ακόμα και βαριά περιτονίτιδα. Σε αυτήν την περίπτωση, επιβάλλεται η άμεση χειρουργική επέμβαση.
Επίσης, οι αλλεπάλληλες κρίσεις εκκολπωματίτιδας ενίοτε προκαλούν συρίγγια, κυρίως ανάμεσα στο έντερο και την ουροδόχο κύστη.
Χειρουργική αποκατάσταση
Η χειρουργική αφαίρεση του τμήματος του εντέρου που νοσεί αποτελεί την ενδεδειγμένη οδό για την αποκατάσταση της εκκολπωματίτιδας, τόσο ως προς την αντιμετώπιση των επικίνδυνων επιπλοκών της, όσο και για την πρόληψη αυτών.
Δεδομένου ότι στατιστικά ένα μεγάλο ποσοστό πασχόντων από εκκολπωμάτωση παθαίνει κρίση εκκολπωματίτιδας και περίπου το ένα τρίτο όσων έχουν υποστεί οξεία εκκολπωματίτιδα εμφανίζει υποτροπή, ένα προληπτικό χειρουργείο μπορεί να γλιτώσει τους ασθενείς από περαιτέρω κινδύνους και ταλαιπωρία.
Η πλέον σύγχρονη χειρουργική προσέγγιση είναι η λαπαροσκοπική, η οποία εμφανίζει μεγάλα πλεονεκτήματα και εφαρμόζεται ακόμα και στις πιο επείγουσες επιπλοκές της εκκολπωματίτιδας, όπως η διάτρηση του εντέρου και η περιτονίτιδα.
Στις περιπτώσεις αυτές ο καθαρισμός της κοιλιάς και η προσωρινή κολοστομία που ίσως χρειαστεί, γίνονται λαπαροσκοπικά μέσα από μικρές οπές. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.
Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής προσέγγισης
Η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει εξελιχθεί σε επέμβαση εκλογής στα περισσότερα εξειδικευμένα κέντρα για την αντιμετώπιση παθήσεων του εντέρου. Τα πλεονεκτήματά της έναντι της ανοικτής χειρουργικής επέμβασης είναι πολλά:
- Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι βέλτιστο, καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες τομές.
- Η απώλεια αίματος είναι περιορισμένη.
- Η λειτουργία του εντέρου αποκαθίσταται γρηγορότερα.
- Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σημαντικά μικρότερος.
- Η νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι κατά πολύ συντομότερη.
- Η λήψη στερεής τροφής γίνεται σχετικά άμεσα.
- Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες επιτυγχάνεται πολύ πιο σύντομα.
Η χειρουργική θεραπεία της εκκολπωματίτιδας αποτελεί αντικείμενο αποφάσεων που απαιτούν μεγάλη κλινική εμπειρία και κρίση.
Γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία η επιλογή χειρουργού με σημαντική εμπειρία και υψηλή εξειδίκευση στη λαπαροσκοπική χειρουργική του παχέος εντέρου, προκειμένου να διασφαλίζονται τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και ο χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών για τον ασθενή.