Λίγα λόγια για την κήλη κοιλιακού τοιχώματος (κοιλιοκήλη)
Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που απασχολούν το ευρύ πεδίο της γενικής χειρουργικής και απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση, καθώς δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποκατασταθεί από μόνη της.
Αν η κήλη δεν αντιμετωπιστεί, χειροτερεύει με το χρόνο και αν παραμεληθεί εντελώς μπορεί να χρειαστεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση.
Κήλη κοιλιακού τοιχώματος εννοούμε το σπλάχνο το οποίο προβάλει προς τα έξω και εξέχει της κοιλιάς. Αυτό μπορεί να είναι απόρροια ενός τρήματος (κοινώς τρύπας) του σώματος που δεν έκλεισε κατά την νηπιακή ηλικία.
Γιατί δημιουργούνται οι κήλες;
Ο πρωτεύων λόγος είναι η μη σύγκλειση του ενός τρήματος που προαναφέραμε. Το έντερο ή οποιοδήποτε σπλάχνο, βρίσκει μέσα από αυτή την οπή ευάλωτους τους μύες και εξέχει μέσω αυτών στον κοιλιακό σάκο.
Το πότε θα εμφανιστεί μία κοιλιακή κήλη στο άτομο με προδιάθεση, είναι θέμα χρόνου. Άλλοι θα εμφανίσουν σε νεαρή ηλικία και άλλοι πιο μεγάλοι. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η άρση βαρών ή η έντονη μακροχρόνια άσκηση, το κάπνισμα, η χρόνια δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία και οι αυξομειώσεις του βάρους, όσοι δουλεύουν κομπρεσέρ κ.α.
Συγκεκριμένα το κάπνισμα εκτός του ότι προκαλεί χρόνιο βήχα, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την αγγείωση των ιστών.
Υπάρχουν επίσης ασθενείς στους οποίους μπορεί να συνυπάρχει κήλη κοιλιακού τοιχώματος με μηροκήλη ή με οφαλοκήλη. Επίσης οι κήλες της κοιλιάς μπορεί να εμφανιστούν και μετεγχειρητικά (μετεγχειρητική κοιλιοκήλη), ειδικά μετά από επεμβάσεις λαπαροτομίας.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κήλης;
Οι κήλες της κοιλιάς, όταν δεν προκαλούν επιπλοκές, έχουν σαν μοναδικό σύμπτωμα την προβολή μιας μάζας σε κάποιο μέρος του κοιλιακού τοιχώματος. Το φούσκωμα αυτό με την σειρά του φέρνει το αίσθημα βάρους στην περιοχή. Αν η κήλη κάνει περίσφιξη, τότε ο πόνος είναι ισχυρότατος και το σημείο της κήλης κοκκινίζει και γίνεται θερμό. Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Αν δεν γίνει το χειρουργείο τότε μπορεί να προκληθεί περιτονίτιδα και σηψαιμία, ρισκάροντας τη ζωή του ασθενούς.
Πως γίνεται η διάγνωση της κήλης;
Ένας έμπειρος χειρουργός είναι ικανός να διαγνώσεις την κοιλιοκήλη με μία απλή κλινική εξέταση. Αν υποψιάζεται συνυπάρχον νόσημα τότε στέλνει τον ασθενή για κάποιες τυπικές εξετάσεις όπως είναι ακτινογραφία, αξονική, μαγνητική.
Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κήλης;
Όλες οι κήλες που μπορεί να αναπτύξει ο άνθρωπος, θεραπεύονται μόνο χειρουργικά. Τα φάρμακα που δίδονται καλύπτουν μόνο τα συμπτώματα και δεν θεραπεύουν σε καμία περίπτωση την πάθηση, ούτε προλαμβάνουν τις επιπλοκές που μπορεί να δημιουργηθούν.
Μέθοδος ΤΕΡ – Προσθήκη πλέγματος
Με γενική αναισθησία, γίνεται μία μικρή τομή από την οποία διορθώνεται η κήλη, ενώ παράλληλα ενισχύεται το κοιλιακό τοίχωμα με προσθήκη πλέγματος. Αυτό δίνει τη δυνατότητα απορρόφησης του υλικού αυτού από τον ίδιο τον οργανισμό, χωρίς να προβαίνει ο χειρουργός σε συρραφή των ιστών του σώματος. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 24 ώρες και στην συνέχεια επιστρέφει σπίτι του.
Τα νέα πλέγματα είναι μερικώς απορροφήσιμα από τον οργανισμό, είναι μεγαλοπορώδη και βιοσυμβατά, συμβάλλοντας στην άμεση αποκατάσταση, στον σωστό θωρακισμό και στον ελάχιστο πόνο.
Λαπαροσκοπική επέμβαση
Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση κήλης είναι η θεραπεία εκλογής στις μέρες μας. Μέσα από 3 μικρές οπές μόλις λίγων χιλιοστών, διορθώνεται η κήλη με χρήση πλέγματος, χωρίς μεγάλες τομές και μετεγχειρητικό πόνο.
Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική νάρκωση και ο ασθενής από την επόμενη κιόλας ημέρα επιστρέφει σπίτι του και αναρρώνει ταχέως. Λαπαροσκοπικά στο ίδιο χειρουργείο μπορούν να διορθωθούν ταυτόχρονα 2-3 κήλες που συνυπάρχουν σε διαφορετικά μέρη, τεράστιο πλεονέκτημα για τον ίδιο τον ασθενή.
Φυσικά, συγκριτικά με το ανοιχτό χειρουργείο, με την λαπαροσκοπική μέθοδο το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο.
Συχνές ερωτήσεις για την κήλη – κοιλιοκήλη
Ποιες επιπλοκές εμφανίζουν οι κήλες;
Η σημαντικότερη επιπλοκή της κήλης είναι η περίσφιξη, δηλαδή η απόφραξη του σπλάχνου, η διατάραξη της κυκλοφορίας του εντέρου και η κακή αιμάτωσή του. Συνακόλουθο των παραπάνω είναι η σηψαιμία.
Επιπλοκή είναι και η υποτροπή μιας κήλης μετά από ένα χειρουργείο. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής χειρουργείται πάλι με διαφορετική μέθοδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι μία κοιλιοκήλη είναι συχνό να υποτροπιάζει σε βουβωνοκήλη. Στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού οι πιθανότητες επιπλοκής της κήλης είναι 0-1%. Σε αυτό φυσικά συμβάλλουν τα νέα πλέγματα που χρησιμοποιούνται, τα οποία δεν σπάνε, δεν αλλοιώνονται, δεν διπλώνουν και στερεώνονται άψογα στους ιστούς.
Είναι κατάλληλη για όλους η λαπαροσκοπική μέθοδος αφαίρεσης κήλης;
Η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι κατάλληλη για την συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, με πλεονεκτήματα όπως λιγότερος πόνος, μικρότερη ανάρρωση, άμεση επιστροφή στην γυμναστική και στην εργασία και μηδενικές επιπλοκές.
Επιπλέον με τη λαπαροσκοπική μέθοδος ένας ασθενής με 2-3 κήλες ταυτόχρονα, πλέον μπορεί να θεραπευτεί σε ένα μόλις χειρουργείο.
Τι γίνεται αν η επέμβαση για τη κήλη δεν μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά;
Ο χειρουργός σε αυτή την περίπτωση επιλέγει την κλασική ανοιχτή μέθοδο. Η μέθοδος αυτή είναι συνήθως μονόδρομος σε περιπτώσεις υποτροπής μιας λαπαροσκοπικά χειρουργημένης κήλης πριν χρόνια, όταν υπάρχει μία μεγάλη μετεγχειρητική κοιλιοκήλη που έχει πολλούς ιστούς μέσα της ή όταν υπάρχει οσχεοκήλη, δηλαδή όταν το έντερο έχει μπει μέσα στο όσχεο. Αυτές οι κήλες έχουν δημιουργήσει τόσες συμφύσεις ώστε να μην είναι εφικτό να χειρουργηθούν λαπαροσκοπικά.
Η ανοιχτή μέθοδος έχει μεγαλύτερη και βαρύτερη ανάρρωση, αρκετές μέρες παραμονής στο κρεβάτι, μεγαλύτερο κόστος και αργή επανένταξη του ασθενούς στην καθημερινότητα.
Τι πρέπει να προσέξει ο ασθενής πριν και μετά την επέμβαση;
Πριν την επέμβαση ο ασθενής θα σταματήσει τυχόν αντιπηκτική αγωγή που λαμβάνει, θα σταματήσει την σίτιση και την λήψη νερού για 12 ώρες και αν είναι παχύσαρκος είναι καλό να χάσει βάρος για να μειωθούν στο ελάχιστο οι οποιεσδήποτε επιπλοκές από την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης.
Μετά την επέμβαση και αναλόγως την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε θα ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες του ιατρού. Θα πάρει αναλγητικά σε περίπτωση που τα χρειάζεται και θα προσέχει τις κινήσεις του για λίγες ημέρες μέχρι την πλήρη επιστροφή του στην καθημερινότητα. Για 15 ημέρες απαγορεύεται η άρση βαρών. Σε διάστημα ενός μήνα ο ασθενής θα έχει αναρρώσει πλήρως.
Είναι υψηλό το κόστος της εγχείρησης για την αντιμετώπιση της κήλης;
Το κόστος της αποκατάστασης κήλης είναι σχετικά προσιτό και ανάλογα με το ταμείο του ασθενούς, μπορεί να καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος. Εξετάζοντας εξατομικευμένα τον κάθε ασθενή, προκύπτει και το τελικό κόστος της επέμβασης.
Σχετικά Video
Γιατί να επιλέξω τον γενικό χειρουργό Γεώργιο Ηλία;
Ο Γενικός Χειρουργός Γ. Ηλίας διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης της ραγάδας πρωκτού, όπως η χρήση ιατρικών, θεραπευτικών laser και των ραδιοσυχνοτήτων (RF).
Ο Δρ. Ηλίας διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.