Τι είναι η ραγάδα πρωκτού – δακτυλίου;
Η ραγάδα του πρωκτού χαρακτηρίζεται ως ένα σκίσιμο, το οποίο συμβαίνει στην έξοδο του γαστρεντερικού σωλήνα και σχετίζεται με αυξημένο σπασμό του σφιγκτήρα του πρωκτού.
Δεν είναι τόσο συχνή πάθηση όσο οι αιμορροΐδες, ωστόσο οι περισσότεροιασθενείς επισκέπτονται στον ιατρό, νομίζοντας ότι έχουν αιμορροΐδες.
Η πληγή της ραγάδας συνήθως δημιουργείται από σκληρά κόπρανα, τα οποία περάσαν από τον βλεννογόνο και σκίσανε το τοίχωμά του. Η φλεγμονή που δημιουργήθηκε από αυτή τη διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα ο σφιγκτήρας του πρωκτού να συσπάται. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, με την ραγάδα να μην μπορεί να επουλωθεί μέχρι την επόμενη φορά που ο ασθενής θα ενεργηθεί ξανά. Οι περισσότεροι ασθενείς καθυστερούν την κένωση από τον φόβο του πόνου, με αποτέλεσμα και η δυσκοιλιότητα να μην διορθώνεται.
Πότε μια ραγάδα πρωκτού θεωρείται χρόνια;
Εφόσον τα συμπτώματα παραμένουν και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, η ραγάδα κινδυνεύει να γίνει χρόνια. Στην χρόνια ραγάδα η συντηρητική αντιμετώπιση που εφαρμόζεται στην εμφάνιση της ραγάδας για πρώτη φορά, δεν είναι εφικτή. Ο φαύλος κύκλος, σκίσιμο-κένωση- δυσκοιλιότητα δεν αποτρέπεται, άρα ο ασθενής είναι κατάλληλος υποψήφιος για χειρουργική αντιμετώπιση.
Εφόσον η χρόνια ραγάδα και πάλι υποτροπιάσει (ακόμα και μετά από ένα χειρουργείο) τότε χαρακτηρίζεται ως ραγάδα «χαμηλής πίεσης ηρεμίας». Ο ίδιος ο οργανισμός αδυνατεί να αιματώσει την περιοχή ώστε να επουλωθεί και επομένως η θεραπεία πραγματοποιείται χειρουργικά με ειδικές τεχνικές.
Ποια είναι τα αίτια της ραγάδας πρωκτού;
Η ραγάδα μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής.
Στην πρωτοπαθή ραγάδα το άτομο είναι δυσκοίλιο, με αποτέλεσμα το πέρασμα των σκληρών κοπράνων από την έξοδο του πρωκτού να την δημιουργεί. Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί και από άλλους παράγοντες όπως είναι ο φυσιολογικός τοκετός, η πρωκτική επαφή κ.τ.λ.
Στην δευτεροπαθή ραγάδα, υποκρύπτονται άλλες παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η νόσος του Crohn, καρκίνος, φυματίωση, σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
Τέλος, για τις ραγάδες του πρωκτού έχει κατηγορηθεί η παχυσαρκία και ο υποθυρεοειδισμός.
Ραγάδα πρωκτού: Ποια είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα;
Ο πόνος κατά την αφόδευση και η αιμορραγία είναι τα συνήθη συμπτώματα που οδηγούν τον ασθενή στον ιατρό. Ο ασθενής δεν μπορεί να εντοπίσει κάποια πληγή εξωτερικά, οπότε συχνά μπερδεύει την πάθηση με τις αιμορροΐδες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πόνος διαρκεί για αρκετές ώρες μετά την αφόδευση και είναι πιο οξύς.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ραγάδας πρωκτού – δακτυλίου;
Η διάγνωση γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος με κλινική εξέταση μπορεί να διαπιστώσει την πάθηση. Η ένταση του πόνου είναι τέτοια, ώστε συχνά ο γιατρός κάνει από η λήψη του ιστορικού τη διάγνωση.
Πρόληψη ραγάδας πρωκτού
Η ένταξη πολλών φυτικών ινών στο διαιτολόγιο βοηθάει πολύ στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Παράλληλα η κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Καλό είναι να αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά και την μεγάλη ποσότητα καφέ ημερησίως.
Τέλος, στα πλαίσια της πρόληψης θα πρέπει να πλένετε καλά την περιοχή του πρωκτού με χλιαρό νερό, αν είναι εφικτό μετά από κάθε κένωση.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την οριστική αντιμετώπιση της ραγάδας δακτυλίου – πρωκτού;
Σύγχρονες τεχνικές έχουν έρθει στο φως εδώ και αρκετά χρόνια, όσον αφορά την αντιμετώπισης της ραγάδας του πρωκτικού δακτυλίου.
Botox
Οι ενέσεις μπότοξ που αποτελούσαν μέχρι πρότινος μονοπώλιο της αισθητικής χειρουργικής, φαίνεται ότι έχουν εφαρμογή και στην αντιμετώπιση παθήσεων του πρωκτού.
Το μπότοξ στην ουσία, μέσω της έγχυσης ενός ειδικούς κοκτέιλ, δρα στην νευρομυϊκή περιοχή του πρωκτού προκαλώντας χαλάρωση. Έτσι επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν αβίαστη επέμβαση, για να αποφύγουμε την κοπή του σφιγκτήρα. Η θεραπεία αυτή θεωρείται πολύ απλή, είναι φυσικά ανώδυνη και πραγματοποιείται σε πολύ μικρό χρόνο. Πραγματοποιείται χωρίς νάρκωση και η διάρκεια του φαρμάκου κρατάει για 6 περίπου μήνες. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, δίνεται η δυνατότητα στην ραγάδα να επουλωθεί, αφού οι μύες της περιοχής θα υποστούν μία παροδική παράλυση.
Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν είναι παροδικό, γιατί η χαλάρωση του μυ επιτρέπει την σωστή αιμάτωση της περιοχής και το κλείσιμο της πληγής. Σημαντικό είναι ότι ο ασθενής μπορεί να πάει κανονικά τουαλέτα χωρίς τον φαύλο κύκλο της δυσκοιλιότητας.
Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι η ποσότητα που εγχέεται με το botox είναι τόση όσο χρειάζεται για την επούλωση της ραγάδας. Συνεπώς δεν υπάρχουν επεισόδια ακράτειας.
Πλεονεκτήματα χρήσης Botox στην ραγάδα του πρωκτού
- Ανώδυνη μέθοδος
- Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες ιατρείου
- Διαρκεί για 15-30 λεπτά
- Δεν γίνεται τομή σφιγκτήρα
- Δεν έχει καμία επιπλοκή
- Είναι οικονομική λύση
Σφικτηροτομή
Η κοπή των ινών του σφιγκτήρα είναι μία λύση, εφόσον βρίσκεται σε υπερτονία. Τέτοιες κλασικές τεχνικές είναι αρκετά επώδυνες και βέβαια πραγματοποιούνται σε ραγάδες στις οποίες έχουν αποτύχει άλλες συντηρητικές μέθοδοι. Αν η μέθοδος συνδυαστεί με laser ή με ραδιοσυχνότητες τότε είναι πιο εύκολη η ανάρρωση.
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και έχει πολύ μεγάλη επιτυχία. Η μόνη επιπλοκή που μπορεί να επιφέρει είναι μία μορφή ακράτειας, η οποία φανερώνεται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών.
Συχνές ερωτήσεις για τη ραγάδα πρωκτού – ραγάδα δακτυλίου
Είναι απαραίτητη η επέμβαση ή υπάρχει και φυσική αντιμετώπιση;
Οι αλοιφές ή η λήψη κορτιζόνης δεν λύνουν το πρόβλημα παρά μόνο απαλύνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα του ασθενούς. Συγκεκριμένα χαλαρώνουν τον έσω σφικτήρα μυ του πρωκτού και διαστέλλουν τοπικά τα αγγεία. Η συχνή χρήση της αλοιφής έχει συνδεθεί με πονοκεφάλους.
Βέβαια δεν μπορούμε να παραλείψουμε ότι η χρήση της κρέμας υπολογίζεται ότι επουλώνει τη ραγάδα σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών μέσα σε δύο μήνες.
Γιατί πρέπει ο ασθενής να πηγαίνει στον γιατρό όσο γίνεται νωρίτερα;
Όσο ο ασθενής συνεχίζει τις κενώσεις τόσο η ραγάδα δεν πρόκειται να επουλωθεί. Κάθε φορά που έρχεται η ώρα της κένωσης, ο ασθενής το καθυστερεί με αποτέλεσμα ο τόνος του έσω σφιγκτήρα να μην χαλαρώνει και η περιοχή να τραυματίζεται. Προκειμένου να αποτρέψει το αίσθημα αυτό του πόνου όσο γίνεται περισσότερο, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί το γρηγορότερο έναν έμπειρο ιατρό.
Πώς γίνεται η αφαίρεση της ραγάδας πρωκτού με laser;
Ο καθαρισμός της ραγάδας με laser γίνεται με επισκληρίδιο αναισθησία, σε 15-30 λεπτά. Ο ασθενής έχει μικρή νοσηλεία και επιστρέφει γρήγορα στις δραστηριότητές του.
Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;
Για να προκύψει το τελικό κόστος της επέμβασης συνυπολογίζεται η τεχνική που θα ακολουθηθεί και άλλες παράμετροι που θα συζητηθούν ενδελεχώς από τον ιατρό. Σε γενικές γραμμές το κόστος είναι προσιτό για τους περισσότερους, ειδικά στην περίπτωση botox.
Θεωρείται μία σοβαρή πάθηση;
Η ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου ούτε σε βρέφος, παιδί ούτε σε ενήλικα θεωρείται σοβαρή πάθηση, ούτε είναι αλληλένδετη με κάποια μορφή κακοήθειας. Εξαιτίας της έντονης συμπτωματολογίας όμως ο ασθενής την αντιμετωπίζει σαν ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει πολύ την ποιότητα ζωής του. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι αν δεν θεραπευτεί, οδηγεί στις περισσότερες περιπτώσεις στην δημιουργία περιεδρικού αποστήματος-συριγγίου.
Γιατί να επιλέξω τον γενικό χειρουργό Γεώργιο Ηλία;
Ο Γενικός Χειρουργός Γ. Ηλίας διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης της ραγάδας πρωκτού, όπως η χρήση ιατρικών, θεραπευτικών laser και των ραδιοσυχνοτήτων (RF).
Ο Δρ. Ηλίας διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.