Περιεχόμενα Ενότητας Απόκρυψη

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εντέρου;

Διαφραγματοκήλη – Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας μας πάσχει από παλινδρόμηση.Είναι μία νόσος του πεπτικού συστήματος που προκαλεί σοβαρές επιπλοκές ακόμα και καρκίνο του οισοφάγου.Αποτελεί την δεύτερη σε συχνότητα νόσο του πεπτικού συστήματοςμετά τον σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τη συναντάμε το ίδιο και στα δύο φύλα.

Η παλινδρόμηση είναι μία νόσος η οποία μπορεί να υπάρχει για πολλά χρόνια στον ασθενή, αλλά ο ίδιος να μην το γνωρίζει. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και η στροφή της ιατρικής κοινότητας εστιάζει όχι τόσο στην προσωρινή εξάλειψη των συμπτωμάτων αλλά και στην ριζική αντιμετώπισή της, που στην πλειοψηφία είναι χειρουργική.

Ενώ τα φάρμακα θεραπεύουν φαινόμενα οισοφαγίτιδας, ωστόσο μετά τη λήψη τους οι ασθενείς υποτροπιάζουν και έρχονται αντιμέτωποι με έναν φαύλο κύκλο.

Αν θέλαμε να δώσουμε τον ορισμό της παλινδρόμησης θα λέγαμε ότι σημαίνει να ανεβαίνουν από το στομάχι τα οξέα και τα φαγητά στο στόμα, με συνακόλουθο τις καούρες στο στομάχι, την λήψη τροφής και το φούσκωμα μετά από λίγο και γενικότερα μία πολύ κακή πέψη, η οποία δεν διορθώνεται ακόμα και με ειδική δίαιτα.

Ποια είναι τα συνηθέστερα αίτια της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης εντέρου;

Τα αίτια εμφάνισης της ΓΟΠ είναι:

  • Διαφραγματοκήλη (κήλη που εμφανίζεται στα εσωτερικά τοιχώματα της κοιλιάς)
  • Χαλαρό στόμιο
  • Κακές συνήθειες ζωής με αποτέλεσμα την παχυσαρκία, τον αλκοολισμό κ.τ.λ 

Τις περισσότερες φορές η αιτία είναι η διαφραγματοκήλη, δηλαδή δια μέσω του διαφράγματος το στομάχι «εισχώρησε» στον θώρακα.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση Εντέρου: Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα;

Η ζωή ενός ατόμου με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εντέρου δεν είναι εύκολη. Οι ασθενείς αυτοί συνήθως κοιμούνται με 3 μαξιλάρια, δυσκολεύονται στην πέψη οποιασδήποτε τροφής και έχουν ένα γενικότερο φούσκωμα μέσα στην ημέρα. Σε αυτό το πλαίσιο στήνεται η καθημερινότητα του ασθενούς, ο οποίος για χρόνια ζει κατ’ αυτόν τον τρόπο, θεωρώντας το φαινόμενο αυτό «φυσιολογικό».

Κι όμως υπάρχει θεραπεία, όχι μόνο των συμπτωμάτων αλλά και της πάθησης εξ ολοκλήρου! Ενδεικτικό της κακής ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών, είναι ότι ένα ποσοστό του 15% με παλινδρόμηση, λαμβάνουν αντικαταθλιπτική θεραπεία.

Τα βασικά γαστρικά συμπτώματα της ΓΟΠ είναι η καούρα, οι αναγωγές, η ναυτία, το ρέψιμο, το φούσκωμα. Στα εξωγαστρικά συμπτώματα μπορεί να υπάρχει πόνος στο στήθος και ταχυκαρδίες. Αν εμπλέκεται ο αναπνευστικός παράγοντας τότε ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίζει βράχνιασμα, βήχας, άσθμα.

Εξαιτίας των εξωγαστρικών συμπτωμάτων ο ασθενής παραμένει χωρίς τη σωστή διάγνωση. Αν για παράδειγμα το σύμπτωμα της ΓΟΠ είναι ο βήχας ή οι ταχυκαρδίες η ειδικότητα ιατρού που θα επισκεφθεί δεν θα είναι η ενδεδειγμένη, έως ότου ανευρεθεί η πραγματική αιτία του προβλήματος.

Πως γίνεται η διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης εντέρου;

Μετά τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, ξεκινούν οι εξετάσεις. Η πρώτη εξέταση που γίνεται είναι η γαστροσκόπηση για να αποκλειστούν τυχόν βλάβες στον οισοφάγο.

Η μανομετρία επίσης μπορεί να ζητηθεί, σε περίπτωση που ο γιατρός υποπτευθεί ότι συνυπάρχει αχαλασία οισοφάγου.

Αν ο ασθενής έχει συμπτωματολογία, η οποία δεν αφορά το στομάχι, μπορεί να ζητηθεί phμετρία.

Τέλος, πολύ σημαντική εξέταση είναι η CT θώρακος, η οποία μπορεί να δείξει την παραοισοφαγική διαφραγματοκήλη. 

Πως αντιμετωπίζεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εντέρου;

Αν η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (το σύμπτωμα δηλαδή της διαφραγματοκήλης) δεν μπορεί εντός λίγων μηνών να θεραπευτεί με φαρμακευτική αγωγή και άλλες συντηρητικές μεθόδους, τότε πρέπει να χειρουργείται για να αποφευχθεί και το ενδεχόμενο καρκίνου του οισοφάγου. Βεβαίως αυστηρές ενδείξεις χειρουργείου αποτελούν ο οισοφάγος Barrett και η στένωση οισοφάγου. Το χειρουργείο που επιλέγεται λόγω των πλεονεκτημάτων του είναι η λαπαροσκοπική θολοπλαστική.

Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει, απώλεια βάρους, άσκηση, συχνά και μικρά γεύματα, φάρμακα. 

Πως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εντέρου επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη είναι αλληλένδετη με την γρήγορη αύξηση βάρους, γι΄αυτό και κάθε εγκυμονούσα θα μπορούσε να είναι υποψήφια για διαφραγματοκήλη. Ειδικά αν έχει ιστορικό ή έχει κληρονομική προδιάθεση τότε μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Χαρακτηριστικό είναι δε, το ότι πολλές έγκυες παραπονιούνται για τα συμπτώματα και μετά τη γέννα.

Τι είναι η διαφραγματοκήλη;

Όπως προαναφέραμε η διαφραγματοκήλη είναι η προβολή του στομάχου στον θώρακα. Θα λέγαμε ότι όλοι έχουμε γεννηθεί με διαφραγματοκήλη, έναν μηχανισμό με τον οποίο η μητέρα θηλάζει το βρέφος αποτρέποντας τον κίνδυνο να πνιγεί. Μόλις το παιδί κλείσει τον πρώτο του χρόνο, η διαφραγματοκήλη αποκαθίσταται και το στομάχι μπαίνει μόνο του στην κοιλιά. Όταν αυτή η αποκατάσταση δεν γίνει, τότε ο άνθρωπος στην πορεία της ζωής του θα παρουσιάσει τα συμπτώματα της ΓΟΠ. 

Υπάρχουν 3 είδη διαφραγματοκήλης. Αυτά είναι:

  • Ολισθαίνουσα όπου το στομάχι μπαίνει μέσα στον οισοφάγο (ο γιατρός μπορεί να αντιληφθεί μέσα από την γαστροσκόπηση)
  • Παραοισοφαγική όπου το στομάχι μπαίνει πίσω από τον οισοφάγο. Αυτός ο τύπος δεν φαίνεται από την εξέταση
  • Μικτή που είναι και οι δύο παραπάνω

Ποια είναι τα συνηθέστερα αίτια της διαφραγματοκήλης;

Ο τρόπος ζωής και το επάγγελμα του καθενός είναι βασικές αιτίες του προβλήματος. Όσοι σηκώνουν πολλά βάρη στην εργασία τους, όσοι κάνουν άρση βαρών ή όσοι έχουν πάρει σωματικό βάρος. Βεβαίως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το κληρονομικό υπόβαθρο. 

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της διαφραγματοκήλης;

Δεν παρουσιάζονται ειδικά συμπτώματα σε έναν ασθενή με διαφραγματοκήλη. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Θα μπορούσαμε απλά να αναφέρουμε ασαφή συμπτώματα πόνου στο στομάχι και επεισόδια φουσκώματος μετά το φαγητό. 

Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή στην διαφραγματοκήλη;

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ελάφρυνση των συμπτωμάτων της διαφραγματοκήλης. Τα συχνά και μικρά γεύματα, σε συνδυασμό με αποφυγή τηγανιτών, λιπαρών, πολλών μπαχαρικών είναι η καλύτερη λύση. Επιπλέον καλό είναι να αποφεύγονται τα αεριούχα ποτά και οι όξινοι χυμοί φρούτων. Αλληλένδετο με τη διατροφή είναι και η δίαιτα για την απώλεια κιλών, αν ο ασθενής είναι υπέρβαρος.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης;

Όλες οι συμπτωματικές παραοισοφαγικές διαφραγματοκήλες απαιτούν χειρουργείο καθώς μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές. Η ανοιχτή επέμβαση διαφραγματοκήλης έχει παρέλθει και αντικατασταθεί με την λαπαροσκοπική θολοπλαστική.

Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται μέσα από 3 τομές. Το αποτέλεσμα είναι ότι το διάφραγμα κλείνει, ώστε το στομάχι να μην ξαναμπεί στον θώρακα, προστατεύοντας από πολλούς κινδύνους. Έτσι, ο ασθενής μετεγχειρητικά δεν θα έχει καμία επίδραση γαστρικών οξέων στον οισοφάγο του.

Ο ασθενής θα ακολουθήσει συγκεκριμένη δίαιτα για 2 εβδομάδες και για τους επόμενους 3 μήνες θα αποφύγει να σηκώνει βάρη.

Μετεγχειρητικά ο ασθενής αναμένεται ότι μέσα σε ένα μήνα δεν θα έχει κανένα απολύτως σύμπτωμα, χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Επίσης ο ασθενής μπορεί να τρώει πλέον φαγητά που πριν τον ενοχλούσαν, χωρίς κανένα πρόβλημα. Μετά από έναν περίπου χρόνο, μία νέα γαστροσκόπηση θα δείξει τον οισοφάγο υγιή. 

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής θολοπλαστικής

  • Το χειρουργείο διαρκεί 30 λεπτά
  • Η νοσηλεία είναι ημερήσια
  • Δεν υπάρχει πόνος 

Σχετικά Video

Γιατί να επιλέξω τον γενικό χειρουργό Γεώργιο Ηλία;

Ο Γενικός Χειρουργός Γ. Ηλίας διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης της ραγάδας πρωκτού, όπως η χρήση ιατρικών, θεραπευτικών laser και των ραδιοσυχνοτήτων (RF).

Ο Δρ. Ηλίας διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.