Ποια η κατάλληλη θεραπεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του περιεδρικού αποστήματος;
Πριν αρκετά χρόνια, το περιεδρικό συρίγγιο χειρουργούνταν με ένα βαρύ, ανοιχτό και επώδυνο χειρουργείο, με πολλές μέρες ανάρρωσης, με αλλαγές γαζών και παραμονή στο νοσοκομείο. Κατ’ επέκταση είχε και μεγάλο περιορισμό σε δραστηριότητες όπως η εργασία και ο αθλητισμός.
Τα ποσοστά υποτροπής μετά από αυτές τις πρακτικές ήταν αυξημένα περί το 30%. Επιπλέον λόγω της φύσης του χειρουργείου και της επέμβασης στον σφιγκτήρα, ο ασθενής κινδύνευε να έχει ως επακόλουθο την ακράτεια.
Σε αυτό το σημείο έρχονται και καινούργιες τεχνικές που αποτρέπουν οποιαδήποτε επιπλοκή και προσφέρουν καλύτερη ανάρρωση και μικρότερη νοσηλεία στον ασθενή.
Η νέα θεραπεία ξεκινάει από την χαρτογράφηση των συριγγίων προκειμένου να διασαφηνιστεί η πορεία και οι διακλαδώσεις τους. Ο ιατρός παρατηρεί που και ποια είναι η βλάβη χειρουργώντας την με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτρέποντας την πιθανότητα επανεμφάνισης.
Αυτό γίνεται με τη μέθοδο της ενδοσκόπησης. Από μία μικρή οπή ενός περίπου εκατοστού εισέρχεται μία κάμερα, το συριγγοσκόπιο, η οποία μεγεθύνει την εικόνα της πάθησης με αποτέλεσμα ο χειρουργός να μπορεί να δει live την πορεία του συριγγίου. Η κάμερα αυτή παράλληλα καθαρίζει και ανοίγει το συρίγγιο. Κατόπιν με μικροσκοπικά εργαλεία αφαιρείται από το συρίγγιο το περιεχόμενό του, το οποίο συνήθως είναι τρίχες, νεκρωμένοι ιστοί και άλλα. Εν τέλει, ο ιατρός καταστρέφει το συρίγγιο με ειδικές μεθόδους όπως laser ή οι ραδιοσυχνότητες. Ο ασθενής μετά την αντιμετώπιση της πάθησης δεν θα αναπτύξει ακράτεια, όπως στο παρελθόν!
Τεχνική FiLaC & πλεονεκτήματα
Η τεχνική FiLac επιτρέπει το κλείσιμο του συριγγίου, χωρίς να επηρεαστεί ο σφιγκτήρας. Έτσι κάθε μυϊκός ιστός διατηρείται και αποτρέπεται το ενδεχόμενο ακράτειας.
Η επέμβαση γίνεται μέσω laser και της οπτικής ίνας, με την έγχυση ενέργειας. Η παρέμβαση αφορά το επιθήλιο γι’ αυτό και θεωρείται ατραυματική. Η ομοιογενής (360°) εφαρμογή της ενέργειας laser στον αυλό επιφέρει ελεγχόμενη φωτοθερμική αποδόμηση και σύγκλιση των τοιχωμάτων του συριγγίου.
Σαφώς η νέα αυτή τεχνική έχει και πολλά πλεονεκτήματα. Ο ιατρός είναι σε θέση να ελέγχει πολύ καλά τις κινήσεις του, ακόμα και σε ένα μεγάλο συρίγγιο ή με ανατομικές δυσκολίες.
Η όλη διαδικασία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και η διαδικασία της επούλωσης επιταχύνεται σημαντικά. Η αναισθησία μπορεί να είναι είτε ολική είτε τοπική και δεν απαιτείται καμία απεικονιστική εξέταση. Τέλος η πάθηση αντιμετωπίζεται 100%.
Συχνές ερωτήσεις για το απόστημα – συρρίγιο πρωκτού
Είναι απαραίτητο το χειρουργείο;
Το χειρουργείο δύσκολα αποφεύγεται, στην περίπτωση του συριγγίου. Και αυτό διότι προκαλεί δυσάρεστες συνέπειες στην ζωή του ασθενούς, επηρεάζοντας άρδην την ποιότητα της ζωής του.
Εξάλλου οι ίδιοι οι ασθενείς, πλέον αγανακτούν από την συμπτωματολογία που αντιμετωπίζουν και ζητούν από τον γιατρό την αποκατάσταση του προβλήματος.
Βεβαίως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις ολέθριες συνέπειες που έχει ένα παραμελημένο συρίγγιο, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και σε σηψαιμία.
Φαρμακευτική αγωγή δεν έχει κανένα νόημα να δώσει ο ιατρός σαν μορφή αντιμετώπισης της πάθησης και αυτό γιατί η μόλυνση είναι σε τέτοιο σημείο που κανένα σκεύασμα δεν θα την βοηθήσει να «αδειάσει».
Υπάρχουν υποτροπές μετά το χειρουργείο;
Στην προσπάθεια μείωσης του ποσοστού του 30% σε υποτροπές του ανοιχτού χειρουργείου βοήθησε η χαρτογράφηση με ενδοσκόπηση. Η νέα αυτή μέθοδος έριξε τα ποσοστά στο 15%, το οποίο βέβαια δεν είναι μικρό, όμως επιτρέπει σε έναν ασθενή να επαναλάβει πιο εύκολα την επέμβαση, αφού πρόκειται για χειρουργείο ημέρας, ανώδυνο και εύκολο!
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για μετά το χειρουργείο;
Μετά το χειρουργείο ο ασθενής παραμένει για λίγες ώρες στην κλινική και κατόπιν είναι ελεύθερος να φύγει και να συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές του, χωρίς να απαιτείται κάποιου είδους ακινητοποίηση.
Ανάλογα με την φύση της εργασίας του και το επίπεδο της γυμναστικής που τυχόν κάνει, ο γιατρός θα του υποδείξει τι ακριβώς να αποφύγει τις πρώτες 5 μέρες.
Σε γενικές γραμμές, υποδεικνύεται ένα τοπικό πλύσιμο περίπου δύο φορές την ημέρα με ένα οποιοδήποτε σαπούνι. Μία μικρή γάζα είναι απαραίτητη στην περιοχή, προκειμένου να μην έρθει σε επαφή με το εσώρουχο. Από την επόμενη κιόλας μέρα ο ασθενής σιτίζεται και δραστηριοποιείται κανονικά.
Είναι όλοι κατάλληλοι υποψήφιοι για την επέμβαση;
To 80% των ασθενών σαφώς επωφελούνται από την μέθοδο και θεραπεύονται αναίμακτα. Ωστόσο υπάρχει και ένα 20% που αυτό δεν είναι δυνατόν. Οι λόγοι είναι αρκετοί. Μπορεί η πάθηση να είναι τέτοια, ώστε να μην επιδέχεται ενδοσκοπική μέθοδο. Η ανατομία είναι επίσης ανασταλτικός παράγοντας.
Αν υπάρχει απόστημα, θα πρέπει πρώτα ο έμπειρος χειρουργός να αντιμετωπίσει το απόστημα με αγωγή, για να ηρεμήσει και κατόπιν να αντιμετωπιστεί ενδοσκοπικά. Η έγκυρη διάγνωση είναι το Α και το Ω.
Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;
Σχεδόν σε όλες τις κλινικές, ένα μέρος της επέμβασης καλύπτεται από τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία. Θεωρείται προσιτή οικονομικά σαν επέμβαση, για τους περισσότερους ασθενείς.
Γιατί να επιλέξω τον γενικό χειρουργό Γεώργιο Ηλία;
Ο Γενικός Χειρουργός Γ. Ηλίας διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης της ραγάδας πρωκτού, όπως η χρήση ιατρικών, θεραπευτικών laser και των ραδιοσυχνοτήτων (RF).
Ο Δρ. Ηλίας διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.