Ρομποτικό «στοπ» στα βαριά και δύσκολα χειρουργεία

Παροιμιώδης ακρίβεια, απόλυτη σταθερότητα και τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση με δυνατότητα μεγέθυνσης που βάζει το χειρουργό μέσα στο… σώμα του ασθενή είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα που καθιστούν τη Ρομποτική Χειρουργική χρυσή επιλογή για την αντιμετώπιση παθήσεων, όπως η βουβωνοκήλη, η διαφραγματοκήλη, καθώς επίσης οι καρκίνοι του εντέρου και ειδικά του ορθού.

Η Ρομποτική Χειρουργική αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στα πλαίσια της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Minimal Invasive Surgery), η οποία έχει στόχο την επίτευξη βέλτιστου θεραπευτικού αποτελέσματος με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στον ασθενή και τη μέγιστη προστασία των ιστών του.

Πολλά χειρουργεία που όταν διενεργούνται με τις παραδοσιακές, ανοικτές επεμβάσεις, θεωρούνται μεγάλα και σοβαρά, χάρη στη λαπαροσκοπική χειρουργική καταλήγουν να έχουν τη μετεγχειρητική πορεία και το σωματικό αντίκτυπο μιας μικρής επέμβασης.

Ωστόσο, υπάρχουν παθήσεις, οι οποίες απαιτούν απίστευτη δεξιότητα και καμπύλη μάθησης από τον χειρουργό και γι’ αυτό αποφεύγεται να αντιμετωπίζονται λαπαροσκοπικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης, η οποία θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα χειρουργεία.

Παγκοσμίως, μόλις το 17% των χειρουργών χειρουργεί τη βουβωνοκήλη λαπαροσκοπικά. Οι υπόλοιποι χειρουργούν ανοικτά είτε διότι δεν γνωρίζουν την ανατομία της περιοχής από μέσα προς τα έξω, όπως επιτάσσει η λαπαροσκοπική προσέγγιση, είτε διότι δεν έχουν την ανάλογη δεξιότητα.

Ο υψηλός βαθμός δεξιότητας που απαιτείται για τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης μετριάζεται με τη χρήση του ρομπότ.

Η τεχνολογία που προσφέρει η χρήση ρομποτικού συστήματος μεταφράζει τις κινήσεις του χεριού του χειρουργού σε απόλυτα σταθερές κι ακριβείς κινήσεις μικροσκοπικών οργάνων μέσα στο σώμα του ασθενή, τα οποία διαθέτουν ευλυγισία και δυνατότητα περιστροφής πολύ μεγαλύτερη από το ανθρώπινο χέρι.

Ένα από τα όργανα αυτά είναι ένα λαπαροσκόπιο – ένας λεπτός σωλήνας με μια μικροσκοπική κάμερα στο τέλος. Η κάμερα στέλνει εικόνες σε μια οθόνη βίντεο στο χειρουργείο για να καθοδηγήσει τους γιατρούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης, παρέχοντας τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης, μεγάλης μεγέθυνσης και υψηλής ευκρίνειας. Το τρισδιάστατο αυτό περιβάλλον βάζει το χειρουργό κυριολεκτικά μέσα στο σώμα του ασθενή.

Έτσι, ο χειρουργός να λειτουργεί με βελτιωμένη όρασηακρίβεια και έλεγχο κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ως αποτέλεσμα, παθήσεις που μέχρι πρότινος ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστούν λαπαροσκοπικά, όπως η βουβωνοκήλη, με τη Ρομποτική Χειρουργική, μπορούν να αντιμετωπιστούν ελάχιστα τραυματικά με τον πλέον ανώδυνο, αναίμακτο και άμεσο τρόπο.